Miody z rodzinnej pasieki

Miód to całkowicie naturalny produkt spożywczy, który powstaje z nektaru i zawiera niewielkie ilości pyłku pszczelego. Jego właściwości lecznicze i odżywcze wykorzystywane są w medycynie i kosmetyce od setek tysięcy lat. Już w starożytności używano go do produkcji maści. Antyczni Grecy twierdzili, że regularne spożywanie miodu pszczelego da im siłę, zdrowie oraz wydłuży ich życie. Miód stosowano nie tylko jako lek, ale również produkt do słodzenia oraz produkcji napojów alkoholowych. 

Świeży miód ma zazwyczaj konsystencję gęstego płynu, ale można się również spotkać z miodami w postaci stałej – skrystalizowanej. Każdy dobry miód pszczeli musi przybrać formę stałą. Tempo krystalizacji zależy od gatunku miodu i temperatury przechowywania. Jeżeli chodzi o barwy, to najczęściej występują miody białe, jasnożółte oraz brązowe. W zależności od tego, czy miód powstał ze spadzi, czy z kwiatów wyróżniamy miody spadziowe, nektarowe oraz nektarowo-spadziowe. Warto również wiedzieć, że w miodzie znajduje się ponad dwadzieścia – cennych dla ludzkiego organizmu – pierwiastków. Do najważniejszych zaliczyć należy: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas i mangan. Zawarte w miodzie dobroczynne składniki trafiają wprost do naszego krwiobiegu.

Udowodniono także, że miód pszczeli ma silne właściwości odtruwające. Dzięki jego regularnemu zażywaniu możliwe jest wyeliminowanie z organizmu ołowiu i innych metali ciężkich.

Oto miód – pokarm bogów

Prowadzona przez nas pasieka oferuje Państwu szeroką gamę miodów. Ich właściwości odżywczo – lecznicze pomogą Państwu zachować zdrowie i witalność. Nazywają go płynnym złotem. Jest słodki, a jego odmiany mogą różnić się barwą i konsystencją. Starożytni uważali go za pokarm bogów o cudownych właściwościach leczniczo i pielęgnujących. W medycynie naturalnej wykorzystuje się go, by wzmacniać odporność, układy oddechowy, pokarmowy i krążenia. Oto miód.

Miody są pakowane w słoiki o pojemności 0,9 litra o wadze netto około 1,25kg.

Miód Nektarowy Wielokwiatowy

BOGACTWO MIODÓW WIELOKWIATOWYCH

Miody wielokwiatowe to duża grupa miodów, która jest jednym z popularniejszych i powszechnie stosowanych produktów pszczelich. Różnią się smakiem, barwą i walorami zdrowotnymi. Właściwości te są uzależnione od gatunków kwiatów, krzewów i drzew wybieranych przez pszczoły, miejsc występowania pasiek oraz terminów zbioru. Można wymienić miody wielokwiatowe wiosenne charakteryzujące się jasnymi barwami i delikatnym smakiem, miody letnie (zawierające nektar lipy) i późniejsze (z gryką lub słonecznikiem). Miód wielokwiatowy nazywany jest miodem „tysiąca kwiatów”, ponieważ powstaje z różnych roślin, zarówno uprawnych, jak i dziko rosnących.

Zapasy wyczerpane.Zapraszam w połowie czerwca 2019 r
CENA 38 PL N, Waga 1,25 KG Brutto
Zadzwoń aby zamówić +48 882 153 279

Miód Nektarowy Gryczany

MIÓD GRYCZANY W DIECIE

Miód gryczany z wielu powodów polecany jest do włączenia w codzienną dietę. Jest alternatywą dla zwykłego cukru i można go dodawać do herbaty, dowolnego śniadania czy owsianki. Ponadto od wielu lat jest znany ze swojego niezwykłego wpływu na ludzki organizm. Miodowe lekarstwa wzmacniają serce, są niezastąpione w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego, podczas chorób i w niedoborze związków mineralnych. Jest smakołykiem, który działa bakteriobójczo, goi rany i zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Miód obniża ciśnienie krwi, hamuje procesy miażdżycowe, a także leczy schorzenia wątroby. Szczególnie cenione jest działanie miodu gryczanego w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia.

Zapasy wyczerpane.Zapraszam w połowie czerwca 2019 r
CENA 38 PL N, Waga 1,25 KG Brutto
Zadzwoń aby zamówić +48 882 153 279

Miód Nektarowy Rzepakowy

POPULARNOŚĆ MIODU RZEPAKOWEGO

Od dawna miodom pszczelim przypisuje się wartości lecznicze. Powszechnie znanym faktem jest, że miód to naturalny antybiotyk chętnie stosowany podczas przeziębień. Istnieją różne rodzaje miodów, które posiadają odmienne właściwości. Jednym z bardziej popularnych miodów w naszym kraju jest miód rzepakowy. Łatwo go rozpoznać po bardzo jasnym kolorze. W postaci płynnej ma słomkową barwę. Po skrystalizowaniu natomiast nabiera jasnożółtego, kremowego koloru. Jest miodem wiosennym, jednym z pierwszych, które pszczoły przynoszą po zimie do pasieki. Pozyskuje się go w okresie masowego kwitnienia rzepaku, co przypada na przełom kwietnia i maja.

Zapasy wyczerpane.Zapraszam w połowie czerwca 2019 r
CENA 38 PL N, Waga 1,25 KG Brutto
Zadzwoń aby zamówić +48 882 153 279

Miód Nektarowy Faceliowy

SKĄD POCHODZI MIÓD FACELIOWY?

Miód faceliowy to jeden z rodzajów miodów, o których nie słyszy się każdego dnia. Zwykle w naszych domach królują te bardziej popularne, jak chociażby miód lipowy, jednak zdecydowanie warto zainteresować się także tym pochodzącym z pięknych kwiatów, które powinniśmy postrzegać nie tylko jako ozdobę, ale też źródło pysznego pszczelego przysmaku. Miód faceliowy zalicza się do nektarowych, a pozyskiwany jest właśnie z kwiatów facelii. Roślina ta posiada wiele odmian, jednak w Polsce najczęściej występuje facelia błękitna, wyróżniająca się piękną, niebiesko-fioletową (czasem błękitną) barwą. Pola porośnięte tym gatunkiem kwiatów wyglądają wręcz niesamowicie i właściwie zawsze można na nich spotkać pilnie pracujące pszczoły. Nie bez powodu spędzają one w takich miejscach wiele godzin, a jest tak, ponieważ facelia uznawana jest za jedną z najbardziej miododajnych roślin – pszczelarze często nazywają ją „królową roślin miododajnych”. Bardzo często właściciele pasiek z dużym wyprzedzeniem planują siew facelii, tak by zakwitła w momencie, gdy pszczoły będą mogły swobodnie pracować lub gdy po prostu dany pszczelarz chce pozyskać właśnie taki miód. Opierająca się na błękitach i fioletach barwa facelii nie pozostaje bez wpływu na kolor miodu faceliowego, a pyłek kwiatowy sprawia, że często w pasiekach znajdujących się w pobliżu uprawy występuje niebieska pierzga.

Zapasy wyczerpane.Zapraszam w połowie czerwca 2019 r
CENA 38 PL N, Waga 1,25 KG Brutto
Zadzwoń aby zamówić +48 882 153 279