
19 kwi Słoweńska Pasieka
Odwiedzamy pasiekę tradycyjną Słowenii. !!!
Słowenia to niewielki kraj, w którym dominują naturalne, zielone tereny. To jedno z niewielu miejsc w Europie, gdzie możemy jeszcze podziwiać tradycyjne kraty na siano i ule z malowanym wejściem dla pszczół. Możemy również obserwować konie lipicany i pszczoły kraińskie, a do tego kosztować pyszne ciasta potica.
Malownicza, słoweńska kraina reklamuje się hasłem „I feel Slovenia”, które ma obrazować równowagę pomiędzy naturą a solidnością Słoweńców i odnosi się przede wszystkim do dziewiczej przyrody oraz podkreśla wysiłek na rzecz jej zachowania. Słowenia to najbardziej zielony region Europy. Tylko tam mamy szansę, po dwóch godzinach jazdy samochodem, zobaczyć Morze Śródziemne i Alpy.
Słowenia stanowi prawdziwy raj dla turystów, który przyciąga nie tylko przepięknymi krajobrazami, ale również różnymi atrakcjami, takimi jak pola golfowe, stoki narciarskie, czy wspinaczki górskie. Do dyspozycji dostajemy również wiele kilometrów ścieżek rowerowych. Narodową dumą Słowenii jest także pszczelarstwo.
Słowenia to kraj, który może poszczycić się wielowiekową tradycją pszczelarską. Pierwsze ślady hodowli pszczół datuje się tam na XIII wiek. Stąd pochodzi najpopularniejsza rasa pszczół krainka. Słoweńcy słyną z apiturystyki (forma turystyki związana z pszczelarstwem). Wśród atrakcji oferowanych w Słowenii znajdziemy m.in. miodowy masaż, pszczelą aromaterapię oraz degustację miodowego likieru.
W Słowenii jest około 12,5 tys. pasiek, zamieszkiwanych przez 170 tys. pszczelich rodzin, które produkują rocznie 2 tys. ton miodu. Na tysiąc obywateli tego niewielkiego kraju przypada czterech pszczelarzy. W samej stolicy – Lublanie – działa ich trzydziestu. Większość z nich chętnie dzieli się swoją wiedzą na temat miodu i pszczół.
Wyprawa do Słowenii to doskonała okazja, aby posmakować wykwintnych miodów. Znajdziemy tam takie specjały jak miód klonowy, kasztanowy, wiśniowy, świerkowy oraz sosnowy. Pasieki można znaleźć prawie w każdym mieście i miasteczku.
Niedaleko Murskiej Soboty, w mieście Maribor, mamy okazję posmakować jedynego w swoim rodzaju miodowego wina gazowanego. W każdym kieliszku tego trunku znajduje się około 40 g miodu zebranego z miliona kwiatów. W tej samej miejscowości znajdziemy również gospodarstwo rodziny Vorincics, w którym możemy spróbować drzemki na szczycie uli.
W zachodniej części Słowenii, w miasteczku Radovljica, poznamy smak aromatycznych chlebów w kształcie serca. Tam także zwiedzimy niezwykłe Muzeum Pszczelarstwa, gdzie można obejrzeć wiele dokumentów i zdjęć związanych z hodowlą pszczół, a także urządzeń używanych przez bartników. Dodatkowo można tam podziwiać ule w postaci domków, zamków, a także uformowane na kształt ludzi i zwierząt.